top of page

CUP OF CAYA


Caya is altijd al een gamer geweest, op haar 5-jarige leeftijd speelde ze haar allereerste game ooit. Op school viel het de leerkrachten op dat ze op haar tiende een beetje mank liep. Na een eerdere misdiagnose bleek uiteindelijk dat ze botkanker had. Hiervoor moest ze als kind 1,5 jaar in behandeling. Gelukkig kreeg ze een Nintendo MS van haar tante waarmee ze heel veel speelde. Tot op de dag van vandaag is gamen een onderdeel van haar leven. Sterker nog zoals het er nu naar uitziet zal gamen ook een belangrijk onderdeel van haar toekomst uitmaken.


Na de behandeling tegen kanker had ik weleens depressieve gedachtes. Door mijn jonge leeftijd wist ik niet hoe ik hier mee moest omgaan. Ik besloot me hierin verder te verdiepen door bij voorbeeld te kijken naar TEDx talks. Zo kwam ik erachter dat je je denkwijze en gevoelens kunt omvormen. Negatieve gedachtes kun je veranderen in positieve gedachtes. Daarbij focuste ik me op de denkfouten die anderen hebben gemaakt, zodat ik daaruit kon leren. Ik bedacht me dat ik eigenlijk mensen wilde helpen door het delen van mijn ervaringen en die van anderen. Het idee om een podcast over kanker was geboren! Ik heb de podcast ‘The fabulous cancer’-podcast genoemd. Iedereen is ‘fabulous’ op zijn/haar eigen manier hoor, of je nu kanker hebt gehad of niet. De naam moest uitschijnen dat we tijdens de afleveringen het niet over drama of negativiteit gaan hebben, maar over de leuke dingen. De ‘fabulous’- kant van het leven.


Tijdens de afleveringen vertelt de 25-jarige over haar eigen ervaringen maar ze interviewt ook anderen die kanker hebben gehad. Ze wil zich focussen op de oplossingen die anderen ook voor hun problemen hebben gevonden. Caya hoopt hiermee dat anderen iets waardevol leren uit deze ervaringen. Daarbij hoopt ze ook anderen te inspireren om een positieve mindset te hebben. Daar staat of valt namelijk alles mee. Ze wil in de toekomst haar passie voor mensen helpen en gamen met elkaar te combineren. Het plan is om via het gamen mensen uit hun negatieve mindset te halen. Zelf haalt Caya haar inspiratie en kracht ook uit haar podcast, naast de kleine dingen in het leven zoals lol hebben en vriendinnen.


Vorig jaar reisde ze naar Boedapest om een event van Youth Cancer Europe bij te wonen. Hier leerde ze Stefanie van The Big C. kennen. “Na dag 1 zijn wij meteen close met elkaar geworden. We hebben namelijk een gemeenschappelijk doel: we proberen ons steentje bij te dragen aan een betere community. Na het event zijn Stefanie en ik elkaar blijven volgen op sociale media. We vonden elkaar weer echt terug tijdens de wekelijkse online coffee chats, georganiseerd door The Big C. en zoals het er nu naar uit ziet ga je mij daar nog vaker vinden.


Caya's favoriete koffie : STERK & ZWART


bottom of page