top of page

CUP OF CYNTHIACynthia woont al 33 jaar in haar geliefde stad, Dendermonde. Ze heeft haar hart er echt verloren en zou nergens anders meer willen wonen. Toch droomt ze stiekem om wat meer van de wereld te verkennen nadat ze kanker overwon. Amper 2 jaar geleden kreeg ze heel onverwachts de diagnose acute myeloïde leukemie, beter gekend als AML.


Ik had een tandvleesontsteking die in begin nog niet zo ernstig was, toen het erger werd ging ik naar een tandarts. Ik kreeg medicijnen voorgeschreven maar er was geen verbetering, de tandarts gaf andere medicijnen maar ook zonder resultaat. Ik werd hierna doorverwezen naar een parodontoloog in het ziekenhuis. Die was van mening dat ik hoogstwaarschijnlijk klierkoorts had en een dag later werd er bloed door de huisarts genomen om dit te controleren.”


Een paar uur later belde ze me op dat ik onmiddellijk naar UZ Gent moest komen. Ik kwam via spoed op de intensieve zorgen te liggen en dezelfde dag nog werd er een chemokuur gestart. Ik was totaal niet voorbereid op alles wat me overkwam. Ik heb toen 11 weken lang in quarantaine in het ziekenhuis gelegen.”


Cynthia kreeg 4 grote chemokuren en bestraling over haar hele lichaam. Daarna heeft ze een stamceltransplantatie gekregen waarvan haar mama de donor was. Er was een match van 50 % en die sloeg aan, maar ze heeft soms nog wel eens bang dat haar lichaam de donorstamcellen gaat afstoten.

Tijdens haar behandeling hoorde ze voor het eerst over lotgenotencontact via haar verpleegster. Ze ging mee op de vakantieweek van Kom Om Tegen Kanker en werd lid van de facebookgroep kankercounteren. Daar zag ze regelmatig een activiteit passeren van The Big C. koffiebars.


Ik wou altijd graag een koffie gaan drinken in The Big C. maar toen kwam corona. Gelukkig kwamen de online coffeechats als alternatief. Ik ben nog steeds heel blij dat ik destijds besliste om met de allereerste sessie mee te doen. Het doet zoveel deugd om te kunnen praten want iedereen begrijpt elkaar.”


De lotgenoten die ze heeft leren kennen inspireren haar elke dag. Ze haalt veel kracht en moed uit al de verhalen die ze deelt met AYA’s. “Ik trek me vooral op aan hoe zij op een positieve manier met hun ziekte omgaan en zich hebben aangepast aan die nieuwe levensstijl na kanker.”


Met toestemming van haar oncoloog mag ze stilaan beginnen uit kijken naar een job, toch vindt ze het moeilijk om te beschrijven wat ze nu echt graag wil gaan doen. Deze corona tijd maakt het ook zeker niet makkelijk om het leven na kanker terug op te nemen. Ze is wel van plan om elke keer aanwezig te zijn op de coffeechats om zo inspiratie en motivatie op te doen.


Cynthia’s favoriete koffie : EEN GEWONE KOFFIE MET MELK EN SUIKER


bottom of page