top of page

CUP OF ELIEN


Misschien heb je weleens de informatieve berichten van de Brusselse openbaar-vervoersmaatschappij MIVB / STIB gelezen. Dan is er een kans aanwezig dat het een tekst van Elien is. Ze vertaalt namelijk informatieve berichten van het Frans naar het Nederlands. Dit doet ze parttime vanuit Merelbeke waarbij ze eenmaal per maand afreist naar Brussel. Naast dat ze graag met taal speelt, is Elien ook op andere vlakken erg creatief.


“Ik speel al vanaf mijn 9de piano. Als ik aan mijn piano zit, is het alsof ik in een andere wereld ben beland. Ik kan helemaal opgaan in een nieuw muziekstuk dat ik nog niet helemaal kan, maar in de vingers probeer te krijgen. Aan mij vragen hoe laat het is heeft dan geen zin, mijn tijdsbesef is namelijk helemaal weg als ik pianospeel. Je moet mij op dat moment gewoon laten doen.”


De 31-jarige beoefent niet al haar hobby’s sinds jongs af aan, sommige zijn gaandeweg op haar pad gekomen. “Op een gegeven moment wilde ik graag naar de avondschool voor de opleiding patisserie. Helaas was ik te laat met mijn inschrijving waardoor er geen plaats meer voor me was. Toch wilde ik graag iets doen naast mijn werk, zodat ik iets omhanden had. Er was een plekje vrij in de naaiopleiding, dus ging ik daar voor. Hoewel ik nog nooit achter een naaimachine had gezeten, begon ik er vol enthousiasme aan. Sindsdien heb ik er een nieuwe passie bij.”


“In maart 2004, in het vierde middelbaar dus, bleek ik leukemie te hebben. Na de behandelingen tegen kanker ging het redelijk z’n gangetje. Twee jaar lang niet mogen zwemmen vond ik het ergste. Hier baalde ik van omdat mijn sociale kring voornamelijk bestond uit medezwemmers. Na het middelbaar ging ik naar de universiteit om Letteren te studeren, maar dat werd door mijn chemobrain geen groot succes. Ik had moeite met concentratie en lang focussen op enorme hoeveelheden leerstof. Ik schakelde naar Toegepaste Taalkunde aan de HoGent (nu UGent), waarbij meer praktijk komt kijken, en dat lukte dan wel weer.”


Een half jaar geleden ging Elien naar de jongerenweek van Kom op tegen Kanker. Één van de jongeren die ze daar leerde kennen was Santoecha. Op haar sociale media zag ze postsvan The Big C. voorbijkomen. Hierna besloot de creatieve duizendpoot informatie over The Big C. op te zoeken.


Vooral het idee dat zij jongeren getroffen door kanker bij elkaar brengen, sprak haar aan. Zelf hoopt ze AYA’s te helpen door elkaars verhalen aan te horen. Momenten van herkenning kunnen namelijk helend werken. Daarom gaat Elien in gesprek met andere jongeren getroffen door kanker en biedt ze hen een luisterend oor aan. Zelf haalt ze hier namelijk ook heel veel kracht uit.


Elien's favoriete warme drank : VERSE MUNT THEE OF WARME CHOCOMELK


bottom of page