top of page

CUP OF JELLE

Jelle ziet er nu uit als een gezonde en sterke Hollandse jongen. Maar dat is niet altijd zo geweest. In 2015 kreeg hij te horen dat hij teelbalkanker had. Na de operatie tegen de kanker ging hij er meteen vol tegenaan: hij werkte binnen de kortste keren weer voltijds en nam zelfs voor zijn ziekenhuiscontroles geen verlof op. Hij plande deze gewoon onder zijn werktijd en haalde de verloren tijd achteraf weer in.


Voor de diagnose was Jelle al een bezig bijtje en na de behandelingen veranderde dat niet. Hij gaf zijn lichaam en geest op geen enkele manier de tijd en de rust die het eigenlijk nodig had. Dit kon natuurlijk niet lang goed gaan. De zogenaamde ratrace waarin wij als volwassenen in verstrikt raken waar tijd geld is en alles prestatiegericht is, kon Jelle niet meer bijbenen. Zo merkte hij dat hij last kreeg van hartkloppingen, angsten en spanningen. De diagnose burn out viel niet zo onverwachts.


Toen hij in 2018 uitzaaiingen in zijn rug bleek te hebben, en zijn onderlichaam hierdoor verlamd raakte, besloot hij het leven over een andere boeg te gooien. “Een tweede keer kanker krijgen deed me beseffen dat ik misschien mijn levensstijl moest aanpassen. Omdat ik dit keer een intensief revalidatietraject moest ondergaan en ik nu wel bewust de tijd wilde nemen om dit trauma emotioneel te verwerken, kon ik eigenlijk ook niet meer meedraaien met de normale samenleving. ”


“ Daarvoor in de plaats richtte ik mijn aandacht op mijn herstel, mijn voeding en beweging. Mijn kijk op het leven is door de ziekte enorm veranderd. Ik merk dat er weinig aandacht is voor patiënten na de ziekte en behandelingen. Er wordt verwacht dat je meteen weer meedraait in de samenleving, terwijl je hele wereld nog op zijn kop staat. Hier wil ik meer aandacht en bewustwording voor creëren.”


Tijdens zijn ziekteproces merkte hij dat kanker en mannelijkheid nog best wel in een taboesfeer zaten. Daarom richtte hij de Instagram profiel ‘teamholisticstrength’ op. “Hier laat ik anderen zien welke veranderingen ik in mijn leven heb doorgevoerd. Zo leef ik zoals de naam aangeeft hang ik nu een holistische levenswijze aan. Het klinkt best zweverig, maar dat is het niet: het is gewoon een andere kijk op het leven hebben”.


Niet alleen een gezondere levensstijl krijgt de aandacht op zijn sociale media. Ook richt hij zich bijvoorbeeld op mannelijkheid en gaat hij in op symptomen van teelbalkanker.


Van mannen wordt er verwacht dat ze zich sterk houden, zich stoer voordoen en hun emoties niet laten zien. Zo werkt het helaas niet in het echte leven. Met mijn profiel wil ik laten zien dat er niets mis is om als man je emoties te uiten. In tegendeel, door emoties vast te houden kan het lichaam erg van slag raken, en zelfs ziekte veroorzaken. Omdat iedere teelbal kankerpatiënt er één teveel is probeer ik mannen te motiveren om zichzelf te controleren. Ze kunnen zich hiermee veel ellende besparen en ik kan dat weten.”


Mijn verhaal over het hebben en het herstellen van kanker heb ik al eens eerder gedeeld. Een half jaar geleden zag ik een oproepje waarin er werd gezocht naar (ex)-kankerpatiënten die hierover in gesprek wilde gaan. Ik reageerde hierop en mocht meedoen met een aflevering van de podcast: ‘Kaal is ook een kapsel’ van Meike de Roest. In een van de afleveringen werd er een andere jonge ex-kankerpatiënt geïnterviewd. Ik voegde haar toe op Instagram en toen bleek ze vrijwillig te werken bij The Big C.”


Later hoop ik andere kankerpatiënten te kunnen helpen bij hun herstel van de ziekte. Ik heb natuurlijk hetzelfde als hen meegemaakt en ik weet als geen ander hoe dat voelt. Hopelijk zullen zij mij hierdoor als een inspiratie zien.


Zo van: Kijk die Jelle, die zat ooit in een rolstoel en kijk hem nu eens !


Als coach zou ik eigenlijk veel verder willen gaan dan enkel fysieke trainingen. Mindfulness en meditatie hebben mij mentaal erg geholpen, en helpen mij nog steeds bij mijn herstel. Ik zou daarom het fysieke en mentale met elkaar willen combineren en daarmee een soort herstelprogramma ontwikkelen, holistisch. Denken aan zulke mooie toekomstige projecten inspireren mij en geven mij kracht om door te gaan.


Jelle's favoriete koffie : ZWARTbottom of page