top of page

CUP OF SANTOUCHA

Stel je eens voor dat je 26 jaar bent en midden in het leven staat. Dan krijg je opeens de diagnose borstkanker op je bordje. Dat overkwam Santoecha Rangai. Na een lang genezingstraject kijkt ze terug op de periode die haar voor het leven tekende.


Wat mij vooral zal bijblijven van de periode dat ik ziek was, is dat ik me erg eenzaam voelde. Ik voelde me eenzaam in alle facetten van het woord: kanker is een eenzame ziekte want uiteindelijk onderga je alle behandelingen alleen. Daarbij voelde ik me ook eenzaam omdat ik geen leeftijdsgenoten met kanker kende. In het ziekenhuis was ik de Benjamin. Ik was altijd de jongste en kon iedereen een praatje maken over koetjes en kalfjes. Maar over zaken als vruchtbaarheid, studie, het afsluiten van een hypotheek kon ik niet bij de ouderen op de afdeling terecht. Zij hadden dit immers al allang achter de rug. Hierdoor voelde ik me ook weleens onbegrepen.


Om ervoor te zorgen dat ze nog progressie in haar leven maakte besloot Santoecha om haar diagnose voor zich te houden en door te gaan met haar studie. Toen haar studie ten einde kwam en ze met haar verhaal naar buiten durfde te treden ging ze op zoek naar lotgenoten.


Omdat iedere kankersoort haar eigen kwaaltjes heeft, zocht ze allereerst toenadering tot andere ex-borstkankerpatiënten.“Ook hier weer stuitte ik op hetzelfde probleem: andere lotgenoten waren stukken ouder dan mij, waardoor ik alweer geen aansluiting kon vinden. Op de bijeenkomsten kon niets meer doen dan ja-knikken en lief glimlachen als de andere lotgenoten spraken over kleinkinderen en kunstgebitten.


Alles veranderde voor Santoecha toen ze in contact kwam met The Big C. “Toen ik eindelijk onder het genot van een kopje koffie mijn verhaal kon doen aan leeftijdsgenoten leek het net alsof de puzzelstukjes ineen vielen. Voor het eerst kon ik mijn gevoelens af toetsen aan die van anderen. Zij hadden immers hetzelfde meegemaakt. Wat bleek: ik was niet raar of vreemd want iedereen herkende zich een beetje in elkaars verhaal. Dit gaf mij ook een beetje rust. Jongerencontact bij The Big C werd een blijvertje, bij ieder open koffiemoment ben ik aanwezig. Ik krijg een beetje het gevoel alsof we onze eigen variant van de serie F.R.I.E.N.D.S hebben gecreëerd. We zijn superblij als we elkaar zien en kunnen oneindig koffieleuten.”


Santoecha's favoriete koffie : PUMPIN LATTE SPICE


bottom of page